USA kom i krig med Japan og Tyskland i slutten av 1941 på grunn av en rekke hendelser og faktorer som hadde oppstått over en lenger periode. En viktig faktor var den amerikanske regjeringens politikk om å støtte allierte styrker i Europa i kampen mot Tyskland under andre verdenskrig. USA hadde sendt våpen og andre forsyninger til allierte styrker i Europa for å hjelpe dem i kampen mot Tyskland, og landet hadde også stilt en rekke sjø- og luftstyrker til disposisjon for å beskytte allierte konvoier mot tyske angrep.

En annen viktig faktor var Japans aggressive utenrikspolitikk i Asia. Japan hadde invadert og okkupert en rekke land i Asia, inkludert Kina og Vietnam, og landet hadde også invadert og okkupert deler av Nederland-Indonesia, som var en amerikansk koloni. USA hadde forsøkt å få Japan til å tilbakekalle sine okkupasjoner gjennom diplomati og økonomiske sanksjoner, men Japan hadde nektet å gi etter for amerikanske krav.

Til slutt kom USA i krig med Japan etter at landet angrep den amerikanske marinestasjonen i Pearl Harbor i Hawaii den 7. desember 1941. Dette angrepet, som kom som en total overraskelse for USA, førte til at landet erklærte krig mot Japan og deretter også mot Tyskland.